Textilní plomby - Cloth Lead Seals

11.05.2014 18:59

Tyto plomby patří k velmi zajímavým nálezům, jsou jen velmi vzácně určitelné. 

Plomby tohoto druhu jsou velmi důležitým materiálem pro studium řemeslé výroby (obzvlášť textilní) a obchodu s výrobky. Bohužel je tento obor zatím na našem území  nedoceněn, zvláště proto že byl ke studiu nedostatek materiálu, to se však s nástupem detektorů kovů výrazně změnilo. Proto je potřeba tyto nálezy plomb podchytit a zdokumentovat.

Vrcholu v užívání dosáhly v 17.století, jsou však známé již ze 14.století a jejich užívání zaniká v počátcích 19.století.

Z našeho území známe jen velmi málo určených exemplářů, většina identifikovatelných kusů pochází ze zahraničí. V archeologických nálezech se vyskytují jen ojediněle, s používáním detektorů kovů je však jejich množství poměrně vysoké a vyvrací některé teorie o tom že byly tyto plomby sbírány a přetavovány, spíš počet nálezů podporuje teorii o tom že se plomby vyhazovaly do odpodu (hnoje) neboť je jejich výskyt velmi zvýšený na polích v oblastech dlouhodobě obdělávaných.  Jako příklad lze uvést intenzivní sběr na poli o rozloze 2hektarů kde během 40hodin sbírání bylo nalezeno 17kusů plomb tohoto typu!  A zde je věta z odborné práce: "Ze střední Evropy je nálezů plomb známo poměrně málo, z  území Čech a  Moravy je zatím evidováno 10 kusů  z  Olomouce, hradu Rokštejna, Českých Budějovic, Pražského Hradu a  Mostu (Hunka1999, 298)."

 

 

Nepoužitá plomba

Kleště na plomby

Plomby

Štůček látky s plombou

Razidlo

Použití

1533. Hausbuch der Mendelschen Zwölfbrüderstiftung, Band 1.